![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCJn2YZzRtFatoyZgRRElDBOFqAg2poBsFpyUXarcNwZg6pinNtDHSx_-ZqW4Ycwu523zB-pvlZu7oiNVu3mvCD6HRUh3XydPOEJnSs832NSQIxucv5xc1y9lLnqhJNn__uHG1fB2mB1yp/s200/bahan-bahannya...png)
1 ekor ikan bawal besar
2 sb minyak
Garam
Bahan Cincang Halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 – 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:
2 sb cili kisar
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos plum – guna sos ikan
2 sb gula pasir
1 sb jus limau nipis/lemon
1 sk kicap manis
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbEgcHmw15T_QcZIy3a1mqJpmab-fj3_XziCVITyWlbdY0Uar9CPpLUa5ymNV59XSTxfNQsZZMyX3BIpXBW4Yh87VVP6UkFTIkR-4eOPb9yugejYzY1yNBaZg7pzext4JMu2LFcqHK2AGl/s200/cara-caranya.png)
Ikan perlu digoreng sehingga garing, lumur dengan garam kunyit dan digoreng garing. Letakkan dalam pinggan besar dan leper.
Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.
Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.
Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air dan garam secukup rasa.
Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng. Hidangkan.
0 Comments